Workshops

Διαλέξεις για το Project «Φιλοξενία»

Θεματική βάση διαλέξεων

Βασικό στοιχείο του θεωρητικού προβληματισμού στο συγκεκριμένο εργαστήριο είναι η δυνατότητα της ανθρώπινης φιλοξενίας σε χώρους διαμορφωμένους με τη διαμεσολάβηση της δημόσιας τέχνης. Η συλλογική επαναδιεκδίκηση του δημόσιου χώρου μέσω της τέχνης, αναδεικνύει ήπιες πολιτισμικές συμπεριφορές με έντονες πολιτικές διαστάσεις. Η αναμόρφωση του χώρου με όρους σεβασμού των θεσμικών κανόνων αλλά και κριτικής αντίληψης, που στοχεύει στη δημιουργία ανοικτής και αδιαπραγμάτευτης φιλοξενίας των πολιτών, ενδέχεται να παραγάγει τοπόσημα υψηλής δημοκρατικής πυκνότητας δίχως αντάλλαγμα (για τους μόνιμους κατοίκους & τουρίστες), σε αντίθεση με τους ιδιωτικούς χώρους, οι οποίοι διαχειρίζονται την έννοια της φιλοξενίας αποκλειστικά ως ανταλλακτικό αγαθό.

Με τη συνεργασία φοιτητών από τα πεδία της αρχιτεκτονικής και της τέχνης επιχειρούμε να οργανώσουμε συνθήκες όσμωσης μεταξύ δύο διαφορετικών πεδίων με σκοπό την πραγματιστική επέμβαση σε επιλεγμένα σημεία στο παραλιακό μέτωπο του Λουτρακίου. Το αποτέλεσμα θα πρέπει να πληροί τα κοινωνικά, επιστημονικά και αισθητικά κριτήρια που θα τεθούν από τους συμμετέχοντες στον διάλογο, ο οποίος θα προηγηθεί κατά την διάρκεια του εργαστηρίου με τους καλεσμένους διδάσκοντες και τους τοπικούς φορείς.

Πρόγραμμα διαλέξεων

Εισηγητής: κ. Ανδρέας Γιακουμακάτος

Σύντομο Βιογραφικό
Ο Ανδρέας Γιακουμακάτος σπούδασε μουσική στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και στην Κρατική Ακαδημία «Luigi Cherubini» της Φλωρεντίας. Φοίτησε επίσης στις αρχιτεκτονικές σχολές της Φλωρεντίας και της Βενετίας. Δίδαξε Ιστορία της Αρχιτεκτονικής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Φλωρεντίας από το 1981. Από το 2001 υπηρέτησε ως καθηγητής Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 2010 εξελέγη τακτικός καθηγητής Ιστορίας, Κριτικής Ανάλυσης και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
Υπήρξε ιδρυτής (1990) και συντονιστής της ελληνικής ομάδας του Do.co.mo.mo. Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής (1994) το οποίο διηύθυνε την περίοδο 1999-2001. Από το 1987 είναι συνεργάτης της εφημερίδας «Το Βήμα» για ζητήματα αρχιτεκτονικής και πολιτισμού, και ειδικός συνεργάτης των επιθεωρήσεων «Αρχιτεκτονικά Θέματα» και «Θέματα Χώρου + Τεχνών».
Το 2006 ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας του απένειμε τον τίτλο του Ιππότη της Ιταλικής Δημοκρατίας για τη συνολική προσφορά του στον χώρο της παιδείας και του πολιτισμού. Στο πλαίσιο των συνεργασιών του με πολλά ξένα πανεπιστήμια, από το 2010 προσκαλείται ως επισκέπτης καθηγητής στο Tokyo University of the Arts (GEIDAI).

Ημέρα:  Σάββατο 19:00 – 20:00 ( 29/8/2015)  |  Ελεύθερη είσοδος

 

Εισηγήτρια: κ. Ασπασία Κουζούπη

Σύντομο Βιογραφικό
Η Ασπασία Κουζούπη είναι Διπλωματούχος Αρχιτέκτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακές σπουδές Αρχιτεκτονικής Τοπίου στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης καθώς και Πτυχιούχος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών. Είναι υποψήφια διδάκτωρ της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΑΠΘ. Έχει διδάξει μαθήματα Αρχιτεκτονικής Τοπίου ως εντεταλμένη λέκτορας στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλίας και της Πάτρας από το 2007. Το 2000 υπήρξε συνιδρύτρια της ομάδας «Γλυπτά Αρχιτεκτονικά Τοπία», σε συνεργασίας με την γλύπτη τοπίου, Νέλλα Γκόλαντα, με αντικείμενα μελέτης αστικά και περιαστικά τοπία. Κάποια από αυτά τα projects ήταν φιναλίστ για σημαντικά ευρωπαϊκά βραβεία [Βραβείο Rosa Barba / Ευρωπαϊκό Βραβείο Αστικού Δημόσιου Χώρου], ή έλαβαν εύφημους μνείες στην Ελλάδα. Η δουλειά έχει περιληφθεί σε διεθνείς εκδόσεις αρχιτεκτονικής, τοπίων και τέχνης.

Ημέρα:  Κυριακή 19:00 – 20:00 ( 30/8/2015)  |  Ελεύθερη είσοδος

MasterClass: «ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ» – 7 Μυστικά Για Ένα Εμπνευσμένο Storyboard

Λίγο μετά το σενάριο, λίγο πριν το γύρισμα μιας ταινίας: Ένα περιεκτικό εργαστήριο με θέμα την οπτική σύνταξη του κινηματογράφου, που απευθύνεται σε σκηνοθέτες, κομίστες, animators και σινεφίλ, ακόμη και αν δεν ζωγραφίζουν! Με συγκεκριμένα παραδείγματα, ασκήσεις & step by step εικονογράφηση ξεδιπλώνονται οι εναλλακτικές μιας επιτυχημένης μεταγραφής του σεναρίου στην κινηματογραφική γλώσσα. Παρουσιάζονται επίσης τα διεθνή πρότυπα και σύμβολα που χρησιμοποιούνται στο storyboard για να «διαβάζεται» από όλους τους συντελεστές της ταινίας.
Memory Reloaded Storyboard Example

Εισηγητής: κ. Πάνος Παππάς

Σύντομο Βιογραφικό
Ο Πάνος Παππάς είναι σκηνοθέτης, storyboard artist & animator. Η φιλμογραφία του περιλαμβάνει τα δημιουργικά ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, «Αν Ήμουν Εκεί», «Το Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο», τις μικρού μήκους ταινίες «Memory Reloaded», «Το Κόκκινο Τηλέφωνο», “Μαθημαγικά”, και πάνω από 50 ντοκιμαντέρ μικρού μήκους και σειρές. Ταινίες του έχουν συμμετάσχει και βραβευθεί σε διεθνή φεστιβάλ όπως του Lund (Σουηδία), Fargo & From The Beyond (USA), Rovereto (Ιταλία), London Greek Film Festival, Cannes Short Film Corner, SFF-rated Athens, Φεστιβάλ Δράμας & Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Νύχτες Πρεμιέρας & Αγών στην Αθήνα. Έχει εργαστεί ως παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών για τον κινηματογράφο, μουσικός επιμελητής, κριτικός κινηματογράφου και σκιτσογράφος. Έχει γράψει άρθρα για τον κινηματογράφο στα περιοδικά «Σινεμά», «Περίτεχνο» καθώς και το βιβλίο «Η Μουσική Των Εικόνων» (εκδ. Καυκάς). Έχει επίσης σχεδιάσει τη σειρά κόμιξ, «Η Σάρα & Η Μάρα» για το περιοδικό «Το Ρόδι».

Ημέρα:  Παρασκευή 19:00 – 20:00 ( 28/8/2015)  |  Ελεύθερη είσοδος

Για κρατήσεις θέσεων: enquiries@festivart.gr  // 27440 26236

MasterClass: «Η Τεχνική του Ρακού στην Κεραμική»

Η κεραμίστρια, κ. Αλεξάνδρα  Γουρζουλίδου, θα μας μυήσει στην τεχνική «Ρακού», που έχει τις ρίζες της, στην Ιαπωνία του 1573. Είναι μια άκρως ενδιαφέρουσα και εντυπωσιακή τεχνική ψησίματος κεραμικών,  στην οποία μπορούν να συμμετέχουν όλοι όσοι επιθυμούν, ακόμα και αυτοί που δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία.

Εισηγήτρια : κ. Αλεξάνδρα Γουρζουλίδου

Ημέρα:  Κυριακή 18:00 – 22:00 ( 30/8/2015)  |  Ελεύθερη είσοδος

Για κρατήσεις θέσεων: enquiries@festivart.gr  // 27440 26236

MasterClass: «Το Φως στις Παραστατικές Τέχνες»

Σε ενδιαφερόμενους από 16 ετών και άνω και συγκεκριμένα σε σπουδαστές, εικονολήπτες, σκηνοθέτες, σκηνογράφους, ηθοποιούς, καλλιτέχνες και σε ανθρώπους που θέλουν να μυηθούν στην μαγεία του φωτός, να κατανοήσουν και να επιχειρήσουν την ερευνητική διαδικασία απέναντι κυρίως στο θεατρικό και κινηματογραφικό έργο.

Εισηγήτρια: κ. Κατερίνα Μαραγκουδάκη, GCS  (DoP / Lighting Designer)

Σύντομο Βιογραφικό Εισηγήτριας
Γεννήθηκε στα Χανιά Κρήτης. Σπούδασε διεύθυνση φωτογραφίας σε κινηματογραφικές σχολές της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Αυστραλίας. Από το 1990 εργάζεται ως διευθύντρια φωτογραφίας σε ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους-για πολλές από τις οποίες έχει βραβευτεί σε διεθνή φεστιβάλ όπως της Δράμας ,της Θεσσαλονίκης, της Αλεξάνδρειας κ.α.-καθώς επίσης και για την τηλεόραση σε ντοκυμαντέρ, σειρές και διαφημιστικά.

Ημέρα:  Κυριακή 19:00 – 20:00 ( 30/08/2015)  | Αίθουσα: lab 1 | Ελεύθερη είσοδος

Για κρατήσεις θέσεων: enquiries@festivart.gr  //  27440 26236